Jakie piece piekarnicze warto wybrać?

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele modeli pieców piekarniczych, dlatego też wybranie tego najlepszego nie jest prostym zadaniem. Od konstrukcji danego pieca zależy przede wszystkim zdolność do szybkiego wypieku i energooszczędność, dlatego też warto zapoznać się z dostępnymi na rynku rozwiązaniami.

Jakie są rodzaje pieców?

Jeżeli chodzi o wsadowe piece piekarnicze to dzielimy ja na modele ze specjalnym trzonem ruchomym, modele z trzonem nieruchomym i piece obrotowe. Niektórzy producenci mają w sprzedaży piece nieobrotowe wózkowe, które nie posiadają trzonu.

Nowoczesne piece piekarnicze można podzielić również ze względu na typ paliwa. Bez żadnego większego problemu można kupić piece na gaz, olej, pelet, węgiel albo drewno. Najnowsze modele zasilane są oczywiście prądem elektrycznym.

Co warto wiedzieć o obrotowych piecach piekarniczych?

Wybierając nowy piec warto zwrócić uwagę na jego rozmiar, który wbrew pozorom odgrywa bardzo ważną rolę. W profesjonalnych piekarniach i cukierniach największym zainteresowaniem cieszą się piece od 6 m2 do 18 m2. Największe piece wykorzystywane są w większych piekarniach, które zaopatrują wiele sklepów.

Obrotowe piece wyposażone są w specjalną komorę, w której do wypiekany jest chleb. Wewnątrz komory pieca krąży gorące powietrze, a chleb umieszczony jest zazwyczaj na obracającym się wózku piekarniczym. W górze pieca bardzo często znajduje się wymiennik temperatury, który może być ogrzewany gazem ziemnym, olejem opałowym, peletem albo energią elektryczną.

Na jaki piec postawić?

W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się piece na gaz ziemny i pelet, które mogą pochwalić się dużą wydajnością i przystępną ceną. Pod względem ekonomicznym nieco gorzej radzą sobie piece zasilane olejem opałowym i gazem (propan).

Dla małych i średnich piekarni najlepszym wyborem będą zawsze piece wsadowe cyklotermiczne. Osoby, które posiadają dość dużą piekarnię, powinny z kolei rozejrzeć się za piecami termoolejowymi albo obrotowymi. Największą wadą pieców termoolejowych jest to, że zajmują one sporo wolnej przestrzeni, dlatego też nie każda piekarnia może skorzystać z ich dobrodziejstwa. Najmniej przestrzeni zajmują z kolei piece obrotowe.

Piece piekarnicze dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *